SaYa MaLaS lAGi nAk kERja dI GlObaL rAIl sDn BhD.......sAYa tiDak dIbAYAr dEngaN SetImpaL...

HaL iNI meMbuaTkaN sAya MalAs beKeRJA...SEKiaN!!


assalamualaikum.....congrats to our national team..our HARIMAU MUDA team!!!! hooyeaahhhhh we beat INDONesia with agregat 4-2....thanks to our striker safee sali and also to all the team members!!! to our coach....you had done a great job to our national team....


i think we can declare our national football team is KING OF ASEAN!!!....we won sea games 2009 at laos....now we won AFF cup in 2010.....really proud with this team....

sepanjang aku hidup 23 tahun ni......x penah aku rasa malaysia bangkit sebegini rupa...lepas habis zaman gemilang 90-an akibat gejala rasuah yang melanda pada 1994...prestasi team malaysia serius merudum.....kita memerlukan 15 tahun tuk bangkit balik sebelum merasai kejayaan besaq di sukan sea laos dgn pingat emas pada tahun itu.....

sepangjang 15 tahun tu bukan x da menang apa2 kejohanan...ada kejohanan yang kita menang tetapi x leh wt kan kita bangga sebab kita cuma menang PESTA BOLA MERDEKA dengan menewaskan lesotho pada tahun tu...

tp sejak k rajagobal ambil alih national team....dia buat major overhaul kat national team....dia bawa team dia sendiri yang dibentuk dia sewaktu bersama skuad bawah 21 tuk kejohanan asia cup remaja....pada masa ni...ramai x kenai g....kembaq zakuan dan aidil tu....amar rohidan...safiq rahim..khairul fahmi....muslim ahmad....badrol bakhtiar....

tapi rajagobal berani amik risiko ni.....dan dia combine dgn skuad yang ada dibawah kendalian mr.azrai khoor....dia buat satu team muda yang penuh semangat dan bersungguh-sungguh.....team ni sangat cepat matang...

dan apa yang kita dpt pada masa kini sebenaqnya adalah hasil kesabaran dan keberanian coach rajagobal tuk build team muda.....

yang leh wt bangga...team yang juara AFF cup ni merupakan skuad paling muda dari 10 negara yang bertanding.....pemain paling tua adalah amri yahyah yang berumoq 28 tahun...tu pun dia reserve ja.....

cuma apa yang aku harap....selain kita bersemangat sokong team malaysia ni....jangan dilupakan juga LIGA MALAYSIA...kerna tanpa liga ni...kita x kan dapat melihat kejayaan pasukan negara......

liga malaysia dah nk mula...aku cuma harap sokongan peminat semakin membara terhadap liga ni.....sebab pa aku kata g2....

aku mula kenai liga ni dari tahun 1994 lagi waktu zaman rasuah tu....serius aku cakap...cukup susah aku nk miss game liga malaysia melibatkan perlih jika aku ada kat kangaq....i'm one of the supporters liga malaysia...byk lagi yang mcm aku...tetapi bilangan tu x seramai org malaysia yang sokong liga luaq....hurmmm

dari zaman player import..ke zaman x da import....amik balik pemain import....buang balik player import...suma aku dh tgk..dan aku x penah menepikan liga ni.....

AYUH RAKYAT MALAYSIA...teruskan menyokong liga malaysia....tanpa liga kita...kita x kan berada gembira di tahap ini....

tahniah harimau muda...tahniah rajagobal.....

love malaysia!!!


salam.....dah seminggu lebih x hupdatee in muka web.....tiada idea maaaa.....walaupun byk aktiviti yang aku wt last week...hehehehe tp x tahu bnda apa nk dicerita......bukan x mahu berkongsi....tetapi semua mood tu hilang hari ni.....


terlebih dahulu...mggu ni aku kena outstation 4 days kat stone elephant....batu gajah la tu....ada maintenance week...actually mau ikut perancgan this is the las activity aku kat batu gajah depoh sebab pas ni aku kena hands over my work ni kt new engineer......ni mau ikut apa yang bos aku cakap la.....

hurmmmm apa aku nk cakap pasni pun aku x tau...serius la ni aku leh cakap dlm kepala aku x tau apa yang aku pikir.....heee sumtimes it make me down.....but i need to be strong...think positive...try to forget everything.......huarghhhhhh really down ptg td.....hehehehehe

hope pasni semua akan kembali jadi seperti sedia kala.....jgn biarkan benda itu bermain di fikiran aku....adoi....'SOPI...you can do it!!!!

bukan mencari sebarang masalah atau siapa yang salah....TETAPI apa yang perlu aku buat la ni...tgk balik kelemahan diri aku sendiri....tu ja....aku byk kekurangan...tu aku akui...hehehehehehehe......

aku tahu....diri aku terlalu menyintai seseorang sepenuh hati.....aku berikan jiwa dan cinta aku pada hubungan ini....moga hubungan yang aku lalui ini terjalin tanpa ada masalah......insyaallah....

hurmmmm......selamat malam semua.....moga hari mendatang membawa seribu keceriaan dan kemanisan kepada kita...amin.....

salam semua.....mudah ja....aku cuma nak kongsi tentang kepercayaan dan keyakinan.....hmmmmm


bila pkir-pkir balik awal2 pagi ni.....sebenaqnya susah kita nak yakinkan seseorang tentang sesuatu....maksud aku....apa saja.....hmmm....mungkin kekadang diri kita x cukup sempurna tuk meyakinkan seseorang...haaaaaa....heheheheh...

biasala.....aku pun kekadang x yakin jugak ngan org sekeliling aku...tp tu la....bila jd mcm tu...aku fikir positif....tp bila satu persatu benda2 yang dirahsiakan 'leakage'.....keyakinan yang senipis kertas DOUBLE A 70gsm tu pun akan habis......

kalo org tu dh x yakin ngan kita....apa kita nak buat?? nak terus tunggu n cuba lagi bg org tu yakin dengan kita?? haaaa....mungkin jugak...atau terus biaqkan org tu. dengan keTAKYAKINANnya kat kita.. n the same time kita cr org len yang yakin ngan kita n percaya ngan apa kita ada...apa kita buat? hmmmm.....dua pilihan yang leh dipilih.....

heee....kekadang bagi aku....usah la mudah ragu dengan seseorang...bila ada ragu2 tu lah keyakinan akan hilang.....cuba letakkan diri dalam situasi tu..baru dpt rasa pentingnya kita yakin dengan seseorang...ok?

x guna mencari dan menyembunyikan sesuatu apa yang kita buat...kerna lambat laun akan terbongkar juga.....renung-renungkan dan selamat beramal....

p/s:...entri ni x da kaitan dengan sesapa..cuma luahan di awal pagi sabtu


salam n selamat malam semua.....entri tuk kali ni saja aku nk dedicate khas dekat seseorang yang aku rasa betul2 buatkan aku JATUH HATI pada dia..


HarI ni MerUpaKan hari UlaNgTahun keLahiraN dia YanG ke 22...hehehe kamu dah 22 ya my DeAr...bUkan 18 lagi hokkayyy hahahhaha....

MoGa KaMu pAnJAng UmuR dan MurAh rezKi....diSayangi Semua dari iBu BapA,SedAra,Adik BeraDik daAnn seWaktu DengAnnyA...hope Ur DreaM will COme True.....

Heeee dia sebenaqnya sangat-sangat istimewa pada aku...sEderHanA dalAm seMuA hal x kira dari segi HuBungaN kAmi oR sIfaT dIa.....heee thanks bagi PelUang tUk sAyA berKenAlaN dengan KamU my DeAr....

tUk besDay dIa, Hari nI soRy x BaGi lagI hadIah or Kad....just NYANYIII kt DiA ja SeMalaM n BelAnja DiA mAkan....kiTa cElberaATe SABTU t TAUUUUU.....cuMa hAraP aPa yang SAya RaNcang sAbtu NantI jAdi Kenyataan....

heeee....mY dEar....MoGa HubUngAn kiTa beRkekALan.....mAkin MenGenali AntAra SaTu deNGan Lain....SamA-SamaA kIta MeNgeJAr SegAla ImpIAn kita...InsYAallAh...Ammin....





Pernah dengar tak satu perkataan yang mempunyai maksud yang amat dalam .. “Bujang Terlajak” . Kalau dengar perkataan ni saja mesti semua orang akan terfikir benda yang sama iaitu lelaki yang belum kahwin sedangkan umur dah lanjut. Kenapa isitilah ini timbul dan kenapa fenomena ini boleh terjadi? Ada 2 alasan yang selalu kita dengar. Pertama tak cukup duit dan keduanya belum jumpa jodoh yang bersesuaian. Samada tak jumpa atau tak cari tu tak tahu la..mungkin kot.. Hanz belum termasuk golongan ini ye. Harap maklum..ehem ehem.. (^_^) Tapi ada juga yang dah cukup duit, ada kekasih tapi masih lagi nak membujang. Alasan mereka semua tak lain tak bukan, belum bersedia, belum habis nikmati zaman bujang, belum puas enjoy, belum itu, belum ini. Hish..habis, nak tunggu sampai bila? Tak kesian pada makwe yang setia menunggu? Dia p cari yang lain baru hangpa melopong. (terkeluaq bahasa utara). Tapi 10 fakta dibawah ni mungkin dapat membantu membuka minda lelaki-lelaki seperti ini untuk berkahwin.

1. Berkahwin menjadikan anda lelaki yang sempurna Berkahwin bermakna anda sudah menyempurnakan sunnah Rasulullah, bersesuaian dengan sabda “Siapa yang tidak mengikut sunnahku, bukanla ia dari golonganku .” Apabila anada berkahwin, anda kelihatan sempurna dengan kehadiran isteri sebagai pelengkap diri anda. Anda patut berbangga bergelar seorang suami.

2. Anda lebih bahagia Kehidupan anda lebih ceria. Dengan kehadiran isteri, maka secara tidak langsung isteri yang akan menjaga makan minum, peneman, penghibur, pembantu, penasihat, dan segala ‘pe’ yang anda perlukan. Adakah anda terase untuk menolak kebahagiaan yang telah dijanjikan?

3. Pegangan agama lebih kukuh Setiap lelaki adalah ketua keluarga dan menjadi tanggungjawab mereka untuk membimbing keluarga dalam mempelajari agama. Ketua keluarga yang akan menjadi imam solat kepada keluarga dan secara tidak langsung mereka akan mendalami ilmu agama dengan lebih lagi sebagai persediaan untuk menjadi pemimpin keluarga serta rujukan keluarga dalam agama.

4. Perkahwinan bermakna lebih hubungan seks Satu kajian dari Institute Kinsey mendapati lelaki yang berkahwin melakukan hubungan seks bersama pasangan jauh lebih tinggi. Ini bermakna apabila berkahwin, anda lebih bahagia dan keinginan untuk bersama lebih memuncak berbanding mereka yang bujang.

5. Kewangan lebih stabil Apabila anda berkahwin, secara tak langsung anda telah mempunyai 1 komitmen iaitu keluarga, jangan takut dan merasakan wang anda tidak mencukupi, sama-sama berbincang dengan pasangan anda bagaimana untuk menguruskan wang dengan lebih sempurna. Dalam pada masa yang sama, anda harus la lebih kuat bekerja. Bukan untuk orang, untuk keluarga anda sendiri juga kan.

6. Punya daya tarikan. Sedar atau tidak apabila anda sudah berkahwin, daya tarikan anda lebih tinggi. Wanita bujang yang lain akan lebih mudah menyenangi anda kerana anda bersifat matang dalam semua perkaradan skill komunikasi anda yang baik. Tapi ini bukan bermaksud anda boleh berlaku curang atau mempunyai hubungan dengan wanita lain.

7. Berkahwin membentuk keluarga bahagia. Apabila berkahwin, anda secara langsung menyambung legasi keturunan anda. Tiada siapa yang mahu hidup bersendirian. Tiada gunanya wang yang banyak tapi apabila anda tua nanti tiada zuriat yang menjaga anda dan tiada siapa yang mewarisi harta anda Berkahwinla dan anda akan bahagia melihat anak-anak anda membesar didepan mata.

8. Kesihatan lebih terjaga Isteri mana yang mahu melihat suaminya sakit. Oleh sebab itu, mereka akan menjaga makan minum anda, masak makanan yang berkhasiat, mengawal kandungan gula dan garam dalam setiap makanan anda. Secara tidak langsung anda akan memperolehi makanan yang menyihatkan setiap hari. Apabila anda demam, isteri anda setia menjaga anda sehingga anda sembuh. Tidak teringinkah hidup seperti itu?

9. Berkongsi segala-galanya Sharing is caring. Isteri anda adalah orang pertama yang anda akan kongsikan segala-galanya, kejayaan, kecemerlangan, kesedihan. Ayat yang mudahnya, susah senang, anda akan bersama-sama mengharunginya bersama isteri anda. Anda tidak akan keseorangan dalam mengharung badai yang melanda.

10. Rahsia umur panjang Satu kajian dari University Of California, peratus lelaki yang berkahwin terdedah bahaya seperti kemalangan, penyakit adalah lebih rendah berbanding lelaki bujang. Hal ini kemungkinan disebabkan lelaki yang berkahwin akan ditegur isteri dan anak-anak supaya tidak merokok, dan tidak memandu laju. Kalau anda bujang, siapa yang akan menegur anda? Namun ini hanya kajian, Allah Yang Maha Mengetahui. Siapa kita meramal umur seseorang. Jadi, berkahwinla untuk kebahagiaan anda di dunia dan di akhirat.

salam....huuuu...hr ni tetiba lak dpt idea tuk hupdate bloggg....time drive balik keja td....leh plak terpikir untuk bercerita kat blog aku tntg kehidupan aku selepas habis belajaq ni....


secara kasaqnya....aku habis mengaji adalah 12 mei 2010....paper last aku kat UK.......m......but officially nya aku graduate pada 7 oGos 2010.....fuhhhh dari dari tahun 1993...sampai 2010....untuk dapat sekeping kertas....tp sgt bernilai.....17 tahunnnn..tuu diaa...sat sungguh rasaaa...tp alhamdullilah...syukur kepada ilahi kerana bagi aku rezki dan peluang untuk belajaq sampai dapat degreeeee niii....juga pada parents,keluarga dan yang sewaktu dgnnya.......................

huarghhh...laa ni dah bulan doplas 2010....3 muharram 1432 hijrah.....hampir 7 bulan aku hbs mengaji.....n sudah masuk bulan keenam aku gheja kt satu company ni....nm ganas...huh....GLobAl RaiL sDN BhD......

Nak cErita mai la skit...gheja kt cmpny tu adalah first job aku kot.....sebelum ni....aku x penah keja bawah org len selain mak aku sebagai manager,ceo dan coo....mmg first nk masuk cmpny tu aku raasaa excited gilaa rrr hahahhaha....tp................................................

bulan berganti bulan kt company tu aku rasa makin hilang motivasi tuk gheja....huh! aku rasa aku kena gheja mcm tahhhiikkkkkkkk hahahhaha....serius kot...6 bulan buat work hands-on......mana tahan...belajaq susah2....tgk wt gheja segala benda...dr yg tuk work kt ofis smpai ke site.....ke plak wat maintenance.....serius mcm celaka aku rasa...dh la byq ciput.....hahahhahah

kira yang masuk sama ngan aku...3 org....tp dua org dh blah...hahahaha.....depa dpt ofer len lagi ok.....aku?? aku da dpt tempat keja len gak.....gj lagi...lagi...lagi...besaq dr gj cmpny aku tu....tp tah la....aku x tau napa aku tolak sedangkan aku kena p 3 stage interview tuk dpt keja cmpny yang ofer gj tggi tu huuuuuuuuuuuuuuuuu

kat cmpny aku keja la ni.....aku digelar....'OCS Engineer'....aku pun x phm mola2 waktu bos aku cerita dl...hahahha....yang aku tau...'Mechanical Engineer,Electrical Engineer,Project Engineer dan yang populaar lenn la......ni 'OCS ENGINEER' mn aku penah dgq sebelum2 ni......huh....aku layan ja dl......untuk first projek...aku fully terlibat kat site....tempat tu kitaorg panggil....'SPK"....atau 'Simpang Port Klang' siding.......ni bahsa2 rel hahahahhaha.....letih mcm haram keja kt site....mcm buruh paksa lak walaupun jawatan len hahahahahha...time tu dah rasa angin gila dah....hahhaha.....then.....masuk second projek.....kitaorg dpt P.O direct dr ktmb....tuk rectify kat stesen ketapi KL....perghh yang ni aku mcm nek taraf skit...hahahha....keja kt ofis...make sure plan yang bos aku wt berjalan lncar kat site....hahahhahaha...rasa relax skit laaaa

disamping tu aku kena jugak incharge maintenance kat batu gajah depoh....setiap bulan kena p sana.....wat keja...adoi.......bila dua2 projek yang aku involve habis......bos aku pggil la.....nk tau apa yang aku rasa....dia suh luahkannnn hahahha....mcm berchintaa lakkk

apa lagi...aku story moryy arr kt bos aku...huh...bru dia reveal segala benda....dia mau kitaorg new engineer rasa hands on dl....tp siyes...bila aku wt hands on...aku lagi cepat tangkap tentang OCS ni.....kira skang ni mau org nk gebang pasai double track railway yang ada elektrified nya....jgn kencing aku r hahahhahaha......

skang....aku masih kt company tuh.....dan skang aku in second stage tuk jd OCS Engineer....now...aku dh involve in planning of work....mean aku dh diberi peluang tuk plan sndri untuk sesuatu projek...for the first plan...aku kena wt training mengenai OCS tuk semua staff bawah aku....we make a training like real project.....dan aku still akan disupervise oleh bos aku.......

ikhlas aku cakap dulu aku penah bagitau kat 'MiSS A'-dia org paling rapat ngan aku la ni,always support me...n i love her so much....dan juga kat 'FAMILY' aku-mereka merupakan inspirasi aku......aku penah cakap kt diaorg nk benti keja dari company tu...tp skang ni...aku rasa aku cuba stay dulu....makin hari aku makin enjoy tuk pegi keja....BYK SEBAB YANG WTKAN AKU JADI BEGITU....nti aku huraikan lg sebab ia....hahahahha

aku x bagi jaminan smpai bila aku akan stay kt ctu...selagi aku enjoy keja c2...aku stay.....tp if aku dapat ofer n peluang lagi ok....maybe aku ubah fikiran..heeeeeeeee

bila sopi mau kawin???...insyaallah duit cukup....dh bersedia segala ilmu...kawin la...huhuhuhuhu-->>

dah x tau nk cerita pa....tata...salam...



salam....selamat berhujung minggu semua....nothing to share this weekend....cuma saja nk berblog....mengelakkan kehabukan melampau tahap gaban...tu jaa


semalam kami sekeluarga dapat call dr abang aku kt perlih....kata ayah aku...atau dalam bahasa selalu kami panggil 'pak' eksiden....hurmmm...something to worry jugak sebab mak aku kt putrajaya smlm dtg melawat sedara kat cni yang skit....jd mak n kakak aku terpaksa bergegas balik smlm....mybe insyallah aku n abang aku yang lagi sorg balik esok pas half day keja....bergantung pada keadaan semasa....hurmmm...pak aku alami luka n satu tulang rusuk patah mau ikut kata doktor...moga dia cepat sembuh....insyallah..ammiinn

td aku ada terbaca dalam paper mengenai konvensyen BN hari ni....teringin gk nk tgk apa yang dihasilkan dr konvensyen ini......hehehhe bukan minat sgt politik....tetapi cuma risaukan nasib org melayu ketika ni yang mcm dipinggirkan.......baik dr pembangkang yang berkobar2 nk hapuskan ketuanan melayu....tu semua penting tuk diambil tahu...heeee

tu ja kot....mau aku rajin aku update lagi blog aku hari ni....

selamat berhujung mggu.....

salam


salam....hehehhehe.....tuuu diaaa...lm x huppdateee ini blog.....nk kata bz sgt...x da la.....besa ja....nk kata x da sumber 'JalUr MeleBAq' atau dalam bahasa modennya internet mahupun broadband...ada ja...huhuhuhuh...


by the way....progress blog aku slow hahahahaha...

minggu ni kita dikejutkan dua kali dengan kenaikan harga minyak....itulah hadiah terbaik KERA...jaan untuk rakyat...sama2 kita bersyukurr.......huhuhuhuhu...bak kata menteri bertanggungjawab....'rakyat patut bersyukur,harga minyak di negara kita masih rendah berbanding negara jiran seperti indonesia dan singapura'....heeeee.....skrip yang sama....cuma pelakon yang berbeza.....

semalam turut diumumkan harga gula,tepung dan gas memasak turut naik.........mcm-mcm naik la ni....nasib baik hujan ja turun....nikmat ilahi......

kesan kenaikan suma barang naik ni.....x dpt diramal...tetapi kepada yang berpendatan rendah dan anak ramai....kesan dia bg aku rasa sungguh byk......harap mereka suma termasuk aku dpt bersabaq........

..minggu ni aku x da p mana2 pun cuti dua hari....just duk umah...lyn bola...lyn game...lyn mata....kepada 'si dia'.....enjoy naa kt haadyai...hehehehe..igt pesanan cenderaKAKI saya semalam....heheheh

masa untuk mandi....sudah tgh hari....

'rakyat dikenakan....kekayaan mereka diutamakan'

salam..........

salam semua...hehehe...wahhh sudah menjengah hari ahad rupanya.....hehehhe...x da pa aku nk menaip tetapi sengaja nk bercerita sedikit tentang berita yang aku tgk kui 8 td.....

actually agak terkejut kerana....biasiswa JPA x kira luar negara atau dalam negara akan dibagi kepada pelajar cemerlang....dengaq baguih jugak mengenai tu...yala setiap tahun pelajar cerdik ni makin byk....setiap tahun kita dengaq result peperiksaan awam meningkat...baguih la..tu tandanya kanak-kanak malaysia semakin pandai....

tapi bila dah pandai...mesti nk masuk U...nk masuk U pulak yang pandai2 ni x mau pakai pinjaman...maka terjadilah pohon biasiswa JPA.....mcm2 biasiswa lagi la....tetapi yang jadi isunya la ni...biasiswa JPA....dlm sebulan terakhir ni...kita makin dengaq biasiswa JPA ni makin kecoh....bukan org melayu yang mengecohkan...tetapi faham2 la....ok??...bukan aku nak menentang atau apa...tetapi aku sebagai salah seorang yang penah makan duit biasiswa ni....nk bg pendapat ja......

ya memang semua rakytat malaysia berhak dpt biasiswa ni...tetapi....pembahagian dia perlu adil....itu yang penting.....ADIL DAN SAMA RATA adalah dua perkara yang berbeza.....if sama rata.....semua benda mesti sama...x lebih x kurang...tetapi kalau adil....satu bahagian akan lebih dan satu lagi kurang tetapi masih memuaskan hati semua pihak....

td tgk berita....PM umum mengenai biasiswa JPA diberikan kepada SEMUA PELAJAR CEMERLANG.....9A+ sahaja yang layak...hummm....rasa perlu dikaji kot lagi....kita semua tau bukan RAMAI org kita dpt cemerlang 9A+.....serius aku cakap...berbanding peratusan ngan 'org-org' lain...tidakkah itu kerajaan kita sedang bg sama rata?? kita perlu adil...x perlu sama rata....

sistem kuota yang diperkenalkan sejak dl lagi penting...ia akan memelihara kuasa org bumiputera......jika sistem kuota ini dihapuskan...maka makin terpinggirla bangsa kita...makin jauh.......mcm mana kita nak tingkatkan ekonomi bangsa kita.....mencapai sasaran 30% dasar pemilikan kekayaan negara???.....hurmmm....agak kecewa bila tgk berita td.....kita mudah melondehkan seluaq kita asalkan kita duduk atas......

~jangan mudah tunduk pada desakan~~

salam...sj aku hupdate blog dr opis aku ni....x da wt pa...td wt drawing...bc pasai maintainance tuk projek rel berkembaq kt batu gajah...adoi...satu benda aku x phm...tp aku yg nk kena supervise projek tu...huhuhuh...bos hilang p seremban..anak buah pa g,...men tenet ja r

hahaha.....dh seminggu aku keja kt cni.....huhuhuu....cukup susah nk bergaul ngan org kelantan disini iaitu....technician kat cmpny ni..adoi.....tahu la depa gheti bab2 ni..tp kurang2 bila aku tny ajaq r......adoi.......

hahaha kepada tamin....aku mls nk agkt phone smlm....muahahaha...jgn angin naaa hahahahaha...perdajal aku sekali...aku perdajal 1o kali muahahahhaa

yeaahh mggu ni dating!!!!!!!!!.......hahahha...ahad ni kena kosongkan segala jadual sbb ada agenda len...muahahahha dr pg smpai mlm waaawawawawaw.....ayrin nashwana....ht2 naaa mai k.l huhuuuuu...luv u!!

hope cik ayrin berjaya interview esok kt bangi......insyaallah...'saya selalu mendoakan kejayaan awk'....hihihih.....prepare lek lok mlm ni ok......

dh ler...aku x tau nk taip pa....

usah dipikirkan benda yang lepas...ia akan buat rasa diri anda begitu bodoh dan teruk ketika tempoh diperlakukan begitu........

~cepat la pukui 5.30~

salam.....aku rasa ni antara gap paling lama aku x menulis di blog aku...nk bc blog org len pun x sempat hahahaha..bukan bz tapi malas.....

first of all.....aku bersyukur sgt ke hadrat ilahi sebab murahkan rezeki aku...dapat keja selepas sebulan habis belajaq....AKU X KESAH EVEN ORG KATA AKU KEJA BIASA KA APA KA.....ASALKAN AKU KEJA...AKU DPT REZEKI HALAL N AKU DAPAT ILMU BARU MENGENAI SISTEM ELEKTRIFIKASI KERETAPI KAT MALAYSIA NI....

biasa la tempatt baru....susah nk sesuaikan diri....aku sndr akui benda ni....org bawah rasa depa lagi pandai..tak pa..aku sabaq....aku lyn jaa.....as long as aku dpt ilmu...dpt rezki halal...aku syukur....

alhamdullilah...lagi 2 hr...cukup aku berchenta 2 bulan dgn ayrin nashwana jamil.....i hope everything between us berjalan lancar....kami bertemu jodoh...cukup aku dikecewakan sebelum ni dua kali.......aku harap dengan ayrin nashwana ni aku kekal dengan dia.......aku cuba baiki kelemahan dr aku....biaq apa org nak kata kat aku...nk perli aku...aku pekakkan telinga.....mungkin mereka bergurau tetapi bergurau itu ada batasnya....

syg....kita cinta kat awak hehehhe....

kepada rakan2.....teruskan mencari kerja...rezeki kita ada dimana2.....kenangan kita belajaq 4 tahun kt ukm x penah dilupakan...harap2 dpt jumpa time konvo nti...insyaallah....

kepada yang penah masuk ym saya tnpa kebenaran......mengapa buat begitu.....hehehe...apa2 pun.....kurangkan kontroversi tingkatkan prestasi...

kepada kawan aku 'diana'..muahaha....hang nya blog giat la ni hahahhaha......dn aku terlepas byk cerita hot hang ngan skandal terbaik hang tu....muahahaha...tp hang adalah antara kawan pompuan aku yang sempoi...blur n jiwa kacau muahahahahaha.....

tu ja aku nak taip....selamat malam...salam 1chaah

salam 1 cha'ah......huhuhhu hampir seminggu lebih x hupdateeeee.....x da benda nk diceritakan..hehehehe...

satu minggu yang sangattt membosankaaaaannn.....JOBLESSSSS....masih mencari kerja...bukan memilih tapi mungkin rezeki x da lagi...hope dlm masa terdekat rezeki terbuka untuk aku...amin.....

juga nak ucap tahniah laa kat org PERAKKKK yobb!!! hahahaha menang af8...hahaha even aku x tgk pun af8 setiap mggu cuma hari sabtu hari tu tyme konsert final...huhuhuhu tahniah shahri sbb menang..hahahha..AKU YANG KALAH PULAK...SILAAPPP P SOKONG ADIRAAA....kenala belanja 'miss A.N' makan free....huhuhuhuuu....NASIBB JAA TUU YOB~~

kepada rakan-rakan yang dah dapat kerja....aku ucapkan selamat menempuh alam pekerjaan n jgn lupa kepada kenagan rakan-rakan yang kita lalui selama 4 tahun di ukm amnya dan fakulti kejuruteraan khususnya uhhuhuhu

kepada yang masih mencari kerja macam aku...teruskan usaha andaaaa ahahhahahah..insyaallah ada rezeki kita diluar sana......

lastly...aku dedicate lagu bertajuk ku ada kamu ni untuk si dia.......

Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman

Dengan penuh sabar memujuk
Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Seandainya hari esok runtuhnya langit dijunjung
Tabahlah menjunjung bersamaku
Seandainya hari esok dunia dilanda gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu



video

..salaammm hupdatteee ggg hahahah...

sj buat dua entry yang berlainan....selain dari tiga xtvt yang aku buat last weekk n aku posstt dalam entry lepas....ada gak xtvt sampingan yang aku buatt huhuuuh....i'm going to IKEA,WANGSA WALK,WARTA,ALAMANDA............hurmmmm.....

betoilahh org kata...kita merancang tuhan menentukan....first of all...sori kat seseorang....sori atas segalanyaa......sopi is back...sopi yang dl mungkin kerana kelemahan diri....x berfikiran matang...now.....i'm change......new life...new dimension of me...new dream..new hope...new motivation......

minggu lepas.....akuu p ikea n the curve...saja jalan2 dengan CIK A.N....just aku gelarkan dia A.N sahaja....disamping jalan2...adala p mkn chicken meatball kat ikea......round the curve sat....then aku p wangsa walk for the first tyme...tempat ni x da la gempak mcm shopping complex len...but not bad...ada macam2 hehehe...me n her p tgk wayang kat c2...cerita paa tah....dilakonkan oleh demi moore ngan brendan fraser....not bad gak la cerita tu...hurmm....thanks A.N...really2 had a veeerrryyy nice day with u...hohohoho....

on monday...p alamanda...because my sim card maxis da problem....waaaa ajak A.N g...hahaha....saja...dia dah nk balik kampung...ajak laa temaannn dl hohohohoho.....lepak2 alamanda even tersangat kerap dh p alamandaa hahahaa....

hurmm...last saturday....we round k.l coz A.N came here...really had ENJOOYAABBLE night with her....i'm fallllll.....falllll......fall what?? just me know......hahahaha....thanksss A.N....i hope i can knoe u better n better......hehehe....

n last but not least....for the sticker u gave to me...i reallllyy appreciate it....n.....I HAD PUT IT AT my S.L.K....hhuhuhuuhu......thaannkk thannkkss thannkkk youuu soooooooo much.....

adaaa kaatt belah kanan cermin belakang hehehe..sama x?


~100510,remember till the last drop~

salam semua....pengHUPDATE blog buat pertama kali selepas habis segala exam aku di ukm....mula2 nk ucap kesyukuran kepada ilahi sebab dapat lalui exam dengan tenang...benda dh jwb...tggu result keluaq...moga2 dapat elok n lulus suma paper....

dari jawi;.....
hehehhe x da pa sebenaqnya...tapi aku nk ucap jutaan terima kasih kat mak aku...kirim cucuq badak buatannya sndr melalui abg aku yang balik kampung...fuhhh byk bijik woooo...SANGAT SEDAP maklumla tokei kuih sndr yang buat a.k.a mak aku hehehhee...mak aku bg 15 biji kot...aku raasaa aku mkn dekat 8 biji n yang lebih2 tu aku sedekahhhh hehehhe..THANKSS MAKK!!! huhuhuu
Ini Dinamakan CUCUQ BADAK

at bangi:.......
huhuh hari khamis hari tu,geng kelas aku iaitu budak2 mekanikal jkmb batch 2006/07 buat dinner akhir....sgt happening walaupun bajet ciput...aku enjoy mallam tu....thanks for organizer n all my friend....kita lalui mcm2 selama 4 tahun kat ukm..kalo da salah silap,terkasar bahasa terlebih perbuatan...aku minta maappp naaaa.....

birthday ayeennn

Tamin Dengan lagu aizatnyaaa


Muffin cake dgn nama aku diatasnyaaaa huhuhuh
going to seoul:.....
bukann p koreaaa tp p IOI jaaa....p seoul garden...FIRST TIME AKU P WALAUPUN RANCANG NGAN MMBR UKM DH 25 KALI...yang ni aku p ngan family aku....dua kakak..sorang kakak ipaq...dua abang aku...sorg anak buah aku..n aku...hehehe....wuuu kami share sorg rm30...n aku suggest kt rakan2..cuba la p cni...rm30 sgt berbaloiii...fuhhh mkn x berenti2 amik jaa apa yang adaaa hahahaha....

Gelas x menarik..tapi mknn kat SEOUL GARDEN ni menarik

Steamboat + BBQ.....makan sampai lebammm hokaaayy

Che Puteh yang sgt tembammmmm huhuh

~melancong dan melencong~

salam....new post in the new week hahhahha...x da pa pun sbnqnya...saja aku nk merasai dan mendalami minggu ni yang mana aku akan melalui 3 paper exam berturut selama 3 hari....hope this is the final exam for me as an undergraduate student.....wish me all the best u allz hahahaha...




huhuh swedish meet ball>>>23 tahun hidup tu baru first tyme mkn....hahahahaha


mahu p cr keja...buleh ka x len kiraaa hahaha


study yang sgt malas sempena exam

~menculik dan diculik sehari~



salam bebeyh hahhhaha.....wuuuuu sj ja berblogging ptg ni....pas mkn ais kacang smbil berlari dr ditimpa meja hahhahahaha

bersempena hari ibu yang disambut diseluruh dunia.,..aku pun tumpang sekali la...HAPPY MOTHERS DAY TO MY BELOVED MUM...PN.FATIMAH DARUS....hehehehe

byk sungguh pengorbanan mak kat kita...x lupa kat ayah@abah@daddy@ kat umah aku pggil 'PAK'-->>mmg utara piawww nyaa hahahaha

tp dlm post kali ni aku nk wish kat mak aku...selamat hari ibu...thanks sbb jaga kami suma 6 beradik dari kecik smpai laa ni..yang dh kahwin..keja..yang nk hbs belajaq..suma laa...

family aku bukan kaya...km ni besa ja....pak aku keja kerani ja..a.k.a pembantu tadbir...gaji byk mn nk bela anak-anak 6 org...then mak aku tolong pak aku dengan berniaga kuih muih kt pasar malam jawi.....mula mau x silap aku tahun 1980...-->>tahun ni aku amik dr jurnal mak aku hahahahaha

kira sepanjang mak aku berniaga dari 1980 hingga 2009....mmg km adik beradik yang tolong....dr yang kecik smpai yang besaq....mau balik sekolah ja dl masing2 da tugas dh pa kena wat....x perlu disuruh oleh mak sbb mungkin dh terbiasa mcm tu..hehehe...sapa x kesian tgk mak sndr susah2 cr duit nk bela anak...hehehhe

mak aku berniaga ni sbnqnya byk bantu ringankan beban pak aku....yala..dl kak aku number dua blajaq kt STF,jb....dia slalu skit2 dl...sian dia...mak ayah aku kerap p tgk dia.....hurmmmm..pengorbanan mak ngan ayah tuu...sapa2 pun mmg akan wt cmtu kot.....

dengan duit kuih mak aku berniaga tu la km blajaq...berkat kot...suma masuk u...6 beradik...alhamdullilah...walaupun mak aku mengaji smpai skolah rendah ja...tp dia nk anak2 dia suma masuk u..dan alhamdullilah hasrat dia tercapai.....

la ni dh jd tanggungjwb kami suma tuk bela mak ayah aku blik...meniaga pun mak aku dh berenti pas depa balik dr mekah hari tu....dh resign la org kata...kira ptg2 dok jd rumi dan julie p jalan2 nek keta...hehehhee

kepada mak....SELAMAT HARI IBU....kami x igt mak setahun sekali..tapi km igt mak setiap saat kami....

~hargailah mereka sementara masih ada~




My mum n My Dad

Mak teh,my mum,my 2 sister,my brother,my 'anak buah' hohohoh

Kami suma adik beradik...kembaq triplet-anak buah

...salam...pertama kali aku tulis blog di waktu hangat LIK LIK...huhuhh...tyme tgh hari la...pas mangkit tidoq....heehhehe


...baru saja amik satu paper exam smlm...nothing to cheer sbb aku ada wt mistake tyme calculation even tyme tu level of confidence dh 151%....hehehheheh....apa pun benda dh jwb..bukan leh amik blik..cuma buleh doa n tawakal ja..heheehe

...huuuu manusia ni kena sentiasa pandang ke depan....jgn biarkan masa lepas menghantui kita n kita pula jangan hidup berteraskan masa lampau..kita perlu ubah diri kita kerana jika kita x berubah kita adalah org yang sentiasa berada di takuk lama...huhuhuhuh...poyo n sgt koya hahahhaahha>>>>ada aku kesah??

..lagi satu...kepercayaan yang org bagi kat kita....kita kena jaga...bukan guna untuk kepentingan sendiri....benda tu amanah....tp if benda simple kita x dpt nk buat....huuurmmmm...pikiaq2 sendiri la.....wuuu wuuu wuuu wuuu>>>perkataan baru aku suka guna hahahahhaha

...bukan niat untuk tujukan benda ni kat sapa2...aku tulis benda ni sbb ni blog aku...haahahhaa..hanya untuk nasihat pada diri aku sndr...jika hangpa rs nk guna amik...tapi jika baca n nk ngutuk...tolong p buat kat tempat len hahahahhaa

...ni aku bg satu lirik lagu best..hahaha dl waktu aku form 1 aku sgt suka lagu ni....

Betterman-Robbie Williams

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Go easy on my conscience
'Cause it's not my fault
I know I've been taught
To take the blame

Rest assured my angels
Will catch my tears
Walk me out of here
I'm in pain

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Once you've found that lover
You're homeward bound
Love is all around
Love is all around

I know some have fallen
On stony ground
But Love is all around

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doin' all I can
To be a better man

~kita mesti berubah,lumrah seorang manusia~

Salam semuaaaa...hahahhaha...sekali lagi aku dok syok sndr igt blog aku byk org baca hahahhahaha

x da apa untuk dihupppdateee kaann...cuma kali ni aku nk kongsi..mggu ni aku byk benda kena buat...esok dh start exam final sem 8 kat ukm nii..bukan XTEND~~~ hahaha...tp dh mmg course aku 4 tahun huuhuhu...

hari rabu t aku da interview management trainee....kt shah alam..then...hari khamis aku da interview junior engineer kat k.l...uhuhuhu dua2 aku x preepareee g...hahahha...MALASSS...tp apa pun aku harap aku dpt salah satu....hope sgt dpt keja awai...hehehe...niat suci..aku nk balas jaasaa mak bapak aku....

yalaa km ni bukan org senang...ayah aku pencen gomen ja....brapa sgt dpt..hehehe..mak aku dl business women...hehee..alaaa juai kuih pasar malam ja...even kami macam tu...suma adik beradik aku berjaya...org kampung kata masuk U suma la..hehehe

alhamdullilah....tu aku harap aku dpt keja awai...nk bantu blik mak ayah aku...laa ni pun mak aku dh pencen dari meniaga..pak aku pun pencen gomen...dok 'PESAH' bendang ja....hehehe...tapi kami bahagia...x sabaq aku nk buat mcm kakak-kakak n abang-abang aku...bantu mak ayah aku setiap bulaann...

waaaa mak...pak....doa bg cheq dpt kejaaa naaaa....love my family...love my parents soooo much...

hahahah ni aku buh satu gambaq hott...BBAAAIIIKK PUNNYAAA...pink colour bebyh~~~


hahahaha...aku kat klinik kesihatan bangi.....


pinkk colour bebeyh!!...hahaha...thanks kepada my sis....kak min...hehehhe

~love my parents,my sister,my brother and all my family~

Salam

dikala malam yang makin hening...sambil aku menghabiskan kerja ni skit g...aku persembahkan photoshoot session guna kamera canon eos500d hahahaha...AKU MODEL kot hahahhaah...


Me at palace of Justice

mY brOther n Me

Again...me At PalaCe of JusTice

My sister,sister in law,my brother n me at SqUirel SquiRel hahahaha
1Malaysia

My BroTher n HiS wIfe...My BroTher n Me

hahaha dalam photoshoot ni baru laaa aku tau...abg aku x pro g ngan kamera dia...soryyy hahahahaha


~cRedIt tO my BrOther hehehhee~

HuHUhuhU salaM seMua...PosT kaLi ni SAja Nk WisH paSai ExAm finAl yanG TengaH berLangsSung di UKM ni haaa...Gud LucK kepAda Yang TeNGah MelaLui PeperIksaaN....n JaWab BtOi2 eXAm...GamBAq2 Ni Leh JADi paNDuan JikA anDA bluR dalAM exAM!!!




ShArp ShooTEr


JaDi SebGai PenGAjaARan STudY lAA bToi2 nAAAAAA...

~aKu x eXam FinAl g..lalalal~

Saat kau hadir dalam hidupku terasa indah
Hanya bayangmu menyentuh jiwa, temani sepi
Kini s`mua cintamu tlah pergi
Meninggalkan diriku dalam kehampaan sendiri

Waktu t`rus berjalan dan memberi perih di hati
Hanya rindu yang aku dapatkan bukan cintamu
Kini baru aku menyadari
Kau begitu berarti didalam hidupku ini

Saat - saat yg indah, saat masih bersamamu
Waktu kita berdua dan mewarnai dunia
Semua yang telah berlalu
Kini teringat lagi, kini terkenang lagi
kuingin kembali, oOOo kuingin kembali

Hanya rindu yang aku dapatkan, bukan cintamu
Meski kini kau tak mencintai diriku lagi
Kini baru aku menyadari
Kau begitu berarti didalam hidupku ini

Saat - saat yg indah, saat masih bersamamu
Waktu kita berdua dan mewarnai dunia
Semua yang telah berlalu
Kini teringat lagi, kini terkenang lagi
Kuingin kembali,oOOo kuingin kembali

Engkau… seperti kekasihku yang dulu
Sungguh… hadirmu menyejukkan risau jiwaku
Begitu lekatnya… perasaanku kini padamu
Hingga… anganku kusandarkan padamu

Memang gerakmu memang langkahmu
Mengingatkan aku pada dirinya yang telah berlalu
Inginku menyangkal inginku membantah
Betapa pesona dirimu memikat erat jiwaku

Mungkin… terbuai mungkin aku terlena
Ada… keinginan yang tak tentu arah
Engkau… tercipta bukan untuk bersama
Biar… kunikmati kerinduan ini

Maafkan aku yang selalu teringat akan dirinya
Menggugah segala yang ada dalam kenanganku
Sedapatnya aku menepis keinginan itu
Kuharap engkau dapat memaafkan aku

Apa yang terpancar dari dalam hati
Tak dapat aku bantah tak mampu kusingkirkan
Sesungguhnya aku sangat ingin melupakan
Inginku melupakan …. inginku melupakan ….

Engkau… seperti kekasihku yang dulu
Sungguh… hadirmu menyejukkan risau jiwaku

tesis bab 4 n 5...nak edit yang bab sebelum ni lagi.....rabu nak hantaq....ahhhhh

corrosion nya projek...find jurnal??...arghhhh....x siap g...kuiz??? x study g...arghhhh

project management???...lagi keja....aaaaaaaahhhhhh....

aku leh siapkan ka?????

~~aku kurang merapu dah pasni.....~~

hahahha...aku sangat suka lagu ni....hahahha

Di dalam hatimu
T’lah aku temukan
Arti kebahagian

Bersama dirimu
Aku merasa berarti

Sanggupkah dirimu
Untuk bertahan
Hingga waktu tak berjalan

Mencintaiku
Walau bintangku tak terang


Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini

Betapa hidupku takkan pernah sama
Bila kau tinggalkan ku
Tetaplah disini saling memiliki
Selama-lamanya

Tiada arti semua bila kau pergi

Genggamlah tangganku dan peluklah diriku
Saatku jatuh nanti menangis sepi

Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Cintailah aku sepenuh hati
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini
Tiada arti semua bila kau pergi


~aKu yaNg baNyak MenGArut~

tajuk mau jiwang...ht jiwang?? ada gk hahahaha...hurmm first of all aku nk mintak maap mlm ni kat seorang 'gadis' sebab aku janji nk p minum ngan dia...tp sekali tu aku terlelap dan termimpi...mungkin sbb aku rasa mcm skit kepala td n aku rasa letih smcm.....aduhhh adakah kerana aku x bersukan begitu lm?? hahahahah

huhuu sbnqnya aku x tau nk tulis pa pun hahahaha...seriously tgh bengong la ni...kui 1.32 pagi...mangkit n x leh tidoq blk huhuhuhuh...tolong...tolong..tolong...kelas kui 8 smpai 2 esokk...nk tidoqqqqqqqqqqqqq hahahahahha

dh r...aku x tau tulis pa....hhahahaha....adoiii

~~sAya yAng MenuRut peRinTah~~
..ku pening jua..

Gunakan seluruh pancaindera. Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha esa. Tetapi bagaimana kita hendak mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Tuhan mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi, spiritual dan fizikal antara keduanya.

Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah?


1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.

Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.


2. Senang atau selesa bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.


3. Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.

Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.

Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.


4. Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.

Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.

Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.


5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.

Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.

Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.


6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.

Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.

Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.

Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?


7. Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.

Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.

Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.

Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.


8. Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.

Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.


9. Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.

Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.


10. Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.

Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

...hehehehe....aku baru balik dr kampung....hahahahah seriously best hehehehe...walaupun tiada rakan2 pulang bercuti...tp dapat balik tgk mak ayah pun dh cukup best hehehhe...selagi depa ada ni la kita kena hargai hehehe....BARU AKU X JADI SI TANGGANG hahahahahahaha....

aku balik umah sat ja...3 hr...hehehehe....x dan p mn pun...dn balik umah tok aku...p tgk adik beradik ngan p photoshoot tuk cik putih..hehehe waaa akan dimasukkan gmbq2 tu nnt...kena tggu abang aku edit dulu hahahaha....

back to ukm...this week try tuk wt jugak bab 4...apa nk jadi pun kena jugak buat...hehehhee...hope dpt buat...hurmmm

one more thing...ada sorang 'GADIS'...berkata padaku....'kenapa semakin gelap??'...hahhahha adeh...menusuk arjuna ku wawaawawaaw....dan dia telah bagi sokongan moral....'tukaq la gmbq profile fb'...hahahahah.....adoiii....tp apapun tahniah pada yang bagi teguran....daku terima dgn ht terbuka...wawaawawaaawaaw.....

dah r aku x tau tulih ap...pas tgk bola t aku tulih len...

~bIla aku SaNgaT boRInG~

salam semua...entry kali ni aku nk cerita skit la pasai 'menabung'...waaaaa tetiba ja kan....huhuhu actually aku ni bukannya org yang pandai menyimpan wang dan berjimat cermat...even aku tau dua benda ni penting...tapi sekurangnya aku penah mencuba walaupun x setegar....hahahahaha

setakat aku masuk ukm ni...dh hampir 4 tahun...aku ada menyimpan duit jugak....mmg bukan dalam kuantiti yang banyak...tapi setakat duit syiling la...contoh macam duit lebih beli newspaper yang aku tersgt selalu beli...duit lebih pas makan malam...hehehehe


rekod terbaik aku menabung adalah pada sem 1 tahun 1....serius time tu mmg azam aku membuak2 nak menabung...hehehe....aku pun cari la bekas botoi ayaq yang x guna..keringkan dan aku tebuk lubang tuk masuk duit...satu sem aku simpan duit syiling dalam tu...penuh satu botol...hahahha...berat woooo....aku sayang sgt time tu nk guna duit dalam tabung tu...tapi atas dorongan nafsu yang suka perabih duit ni....aku terguna jugak.....hahahahha tempat aku tukaq duit syiling tu x lain x bukan kat mak aku la....maklum la mak aku ni meniaga kuih kat pasar malam ngan NATdi jejawi nuuu.....mmg guna duit syiling la mau nak meniaga...dekat rm60-70 gk r aku dpt menabung satu sem hahahha
saja aku cakap pasai menabung ni bukan pa....tadi time aku lepak kat maple ngan ahli majlis(TAMIN,AZRI n AZIM).....depa da cakap sai tabung menabung hehehhe...kira aku pun teringt gk la nostalgia tu....serius mau aku tegar menyimpan..kira cincai 8 sem aku dapat dekat rm500-600....wooooo byk gk tu...adeh...napa aku x tegar menyimpan....mungkin aku waris dari sifat ayah aku kot hahahahahhaha...like father like son....hhaahahah


bila laa aku nk mula balik menabung??? bawah meja aku ni dalam laci dah byk duit syiling...ni kira leh buat modal awal ni hahahaha...kira jadikan semangat tuk menabung pas ni...aku harap aku dapat buat ni...dan kalau boleh WARIS-WARIS aku pasni pun ada sifat suka menabung ni jugak...bukan pa tuk berigt kot mau ada terkejut tergempak pa...kekadang duit dari tabungan ni leh guna gak.....huuuhuhh..tu la...ap yang penting...kita kena mula dari awai....hahahhaha

tu ja kot aku nk melalut sbb aku study x masuk dh...hahahha....

~~pEngUlas RasMi sUkAn gUli~~

waaaa....awat sunyi sgt la ni???

hahahahha...tajuk macam apa daaa....hahahah...waaaaa...apa aku nk mula ni???...nk mula dari arau mai jawi ka?? ka nak lajak p kangaq??? hahaahah...x mau2...jauh ngat tuhh hahaha...adehhh merepek lagi....huhuhhuh

ok la kita mula dari cerita dah...erhhh::

sabtu-6 mac 2010..

yeaahhh this is the last tournament futsal aku main sepanjang 8 semester=4 tahun pengajian aku kat ukm...hhahahahha....pasni aku resign dari tournament ni hahahaha...cukup2 men futsal....nk cari bini lak r hahahahha....buat pertama kalinya team aku men pakai jersi WARNA SAMA hahahaha...beli kat danau woooo...hahaha walaupun pada mulanya aku mencadangkan warna hijau yang menarik..tp apakan daya..KUASA CHA'AH yang menentang aku upama dia p danau nek keta dia....aku terpaksa mengalah hahaaha...warna biru...huhhuh...tuk tournament ni aku sgt bangga...dlm peringkat kumpulan...menang 2 kali...seri sekali...hahaha...tp tuk decide jd champions group...kena sepak penalti...serupa ayam toi...aku disalahkan sbb sepak x masuk...walaupun syimi si penyepak tiang sepak x masuk gk hahaha...tp aku tetap disalahkan hahaha....km kalah kat pusingan kedua...ok r tu...kalah ngan team powerrrrr...hahahahha..aku cuma dapat hadiah luka di lutut...hahahha...dua2 lutut adehhh....

malamnya lak....aku menjelajah bersama si mercedes SLK(small little kancil) p soromban....ngan my brother....tgk bolaa bebb hahahhaa...peminat setia sang singa utara ni....even kalah tapi aku proud game malam tu...aku rs penyokong perlis mcm x da ja...hahahah..sbb tyme perlis score aku n abang aku ja meloncat....buatkan penyokong si hobin jang hobin tgk dengan penuh hati...hhahaha..peduli paaa aku...ada aku kesah?? hahahahahha...


ahad-7 mac 2010....

ahhahaha tyme ni x da letrik bai...satu kampus...aku p meronggeng...jalan2 cari pasal...hahahahha....spend masa kosong aku yang setiap hari kosong la ni...hahahaahah....waaaaa....nyaris ke aquaria hari tu tapi masa x cukup....nti ejas len p aquaria...tgk ikan sepat benua ngan ikan haruan serta ikan puyu kat aquaria...waaaa...hahahaha nk pinjam kamera laaa sapa yang ad...hahahahahah....banyak gosip2 ngan cerita yang dikeluarkan hahahahhaa....kantoiii wakakakkakaka...sorry x da gmbq...aku lupa nk snap...mau ad t aku masukkan okeh hehehe

isnin-8 mac 2010....

arhhhh aku x igt aku buat pa....aku ngah cuti midsem adehhh...overalll aku wt tesis sejam...men game 8 jam kot hahahaha...sorii thats my habit yg aku x leh buang g....adehhhh

khamis-11 mac 2010....

p spend masa kat pangkor....so nice...we go there macam pelancong hahhahaha

9.00pg-bergerak dari b.b.bangi....wehh p pangkor ikut jalan lama..perghhh sian SLK aku....byk lubang...lori...lalu sg.buloh,puncak alam(hahaha ulu nak mampuih uitm yang ni),ijok,kuala selangor,sg,besaq,sabak bernam,LEKIO,sitiawan,manjung.....perghhhh kui 2.30 baru sampai sana hahahahah..igt nk singgah umah mentua huhuuhuhu

4.00ptg-sampai di nipah guesthouse...dianya tokei..abang anuar...sgt ok service...i give u 5 star for the service....serious x sgka dia jg pelanggan smpai mcm tu...we have really good tyme at there....heehe...seperti biasa..kalo g pulau ni...mandi laut..men beach volley hehehhe..but we enjoy it..

9.00mlm-bbq siap dihidangkan hahahaha....punya malas nk baakaq,,,suma katerer buat...hahahha letih beb,,,besa r....hidangan yang ok for me...seafooooooddd..ayama....nasi..sosej....heheheh....dengan permainan congkak,darts,pakau,dan PSP che lah ahahhaha....pakat tidoq awai...letih long journey n also mandi laut siang hahaha

9.00pg...p snorkeling...hahahhaa sgt best..first tyme aku p xtvt tu...huhuhuhu...aku takut ngan ayaq...tp ok aku cuba hahahaha...really fun..hahaha pasni leh r aku p pulau perhentian lak ahahhahaha...


9.00mlm--aku dh balik ukm daaaaa.....hahahahahha

malas nak cerita detailed....aku malas menaip sbb aku boring....

aku kena study lak...hahaha main banyak dh...hahahaha...tata salamm..zaassss

~~aku YaNg peNinG~~

About this blog

LiFe......

PeNgiKUt AkU

Ramalan Cuaca

bloguez.com

TiME...

Tetamu Bertandang